DELICACY OF FORM - PAVLÍNA KVITA, BOŽENA A KAROLÍNA ROSSÍ

So 12.10.2024 - Ne 24.11.2024
0:00
výstava
Galerie Josefa Jambora
-
-

Jemnost, harmonie, ženskost – to jsou kvality, které si v této výstavě připomínáme, a to právě v čase příchodu podzimu a ve dnech, kdy slunečního svitu je méně a vládu přebírá noční obloha s Měsícem a hvězdami.

Výstava Delicacy of Form představuje autorky různých uměleckých oborů napříč generacemi. Sochařku Pavlínu Kvitu a malířky Boženu a její dceru Karolínu Rossí v tvorbě spojuje jemné vlákno uměleckého ohledávání podstaty proměnlivých přírodních jevů a úsilí o nadčasové zachycení krásy struktur a elementů, které utváří hmotný svět. Pojítkem jejich rozdílných přístupů je téma mateřství a harmonie barev i tvarosloví. Svými díly vyjadřují hlubokou poctu tvořivé životní síle a sdílí cestu žití ve vděčnosti. Každá z nich navazuje na odlišnou mytologii – pro Pavlínu Kvitu je zásadní vliv dávných slovanských a valašských legend, Karolína Rossí čerpá z mystiky súfismu a Božena Rossí nachází inspiraci v symbolice a lyrismu květů a rostlin.

Kurátorka: Radka Kaclerová

 

Pavlína Kvita (* 1988, Valašské Meziříčí) absolvovala v sochařském ateliéru Lukáše Rittsteina na pražské Akademii výtvarných umění. Inspiruje se slovanskou mytologií a krajinou rodných Beskyd. Její díla si hrají se symbolikou, vyznačují se plasticitou, tvarovou úsporností a abstraktními liniemi. Sochy bojovníků, strážců a představitelů živlů vypadají povědomě, záhadně až magicky. Pracovním materiálem se pro Kvitu stal železobeton, beton vyztužený skelným vláknem, umělý kámen, dřevo a acrystal. Ve spolupráci se svým mužem Romanem Kvitou, který vytváří pro její sochy originální design podstavců a stojanů, se talentovaná sochařka zúčastnila mnoha soutěží ve veřejném prostoru a její práce jsou vystavovány po celé České republice i v Evropě. Žije a pracuje v Praze.

Z posledních samostatných výstav uveďme: Postoj a rytmus (výlohy AXA, Praha, 2024), Kronika růstu (společně s Petrou Švecovou, Curator Contemporary, Praha, 2024), Hluk mezi námi (společně s Romanem Kvitou, Prám studio, Praha, 2023), Nestabilita věčnosti (EPO 1, Trutnov, 2022), Pavlína Kvita sochy / Rozálie Prokopcová malby (Galerie Josefa Jíry, Malá Skála, 2022), Myth Game (společně s Jakubem Tytykalem, The Chemistry Gallery, Praha, 2021), Anima (Cifra Gallery, Doubice, 2021), Záznamy pohybů světa (3. Etáž, Rožnov pod Radhoštěm, 2016).

 

Božena Rossí (* 1957, Podbrezové, SK) vystudovala v Praze na Akademii výtvarných umění (prof. Karel Souček) a od 80. let žije se svým manželem Karlem Rossím v Bystřici nad Pernštejnem. Její tvorba vyniká lyrickým, meditativním charakterem, reflektuje dění v přírodě i mezi lidmi. Vychází z konkrétních rostlinných motivů, které abstrahuje do symbolické roviny. V jejích obrazech hraje hlavní roli krása, vášeň a všudypřítomná životní síla. Autorka vypracovala vlastní formu malby voskem vycházejícím z enkaustiky a téměř výhradně maluje nikoli štětci, ale rukama, špachtlí a dalšími nástroji, kterými obraz modeluje. Vosk, do něhož přidává barvy, si sama míchá a kombinuje s damarovým lakem.

Z posledních výstav uveďme: Prorůstání (Horácká galerie, Nové Město na Moravě, 2024), Dopisy do nebe (kolektivní výstava, Galerie G, Olomouc, 2024), Rossí (společně s rodinou Rossí, Galerie výtvarného umění, Hodonín, 2022), Božena Rossí (Galerie pod Radnicí, Zlín, 2024; Galerie Crears, Rožnov pod Radhoštěm, 2014; Galerie 12, Náměšť nad Oslavou, 2014).

 

Karolína Rossí (* 1983, Nové Město na Moravě) je absolventkou Akademie výtvarných umění v Praze, kde studovala v ateliéru Vladimíra Kokolii. Věnuje se především abstraktní malbě a akvarelovým kolážím na papíře i plátně, často s přesahem do prostorových instalací. Ve své tvorbě se momentálně zaměřuje na emoční obraz člověka, jeho niternost a naučené vzorce chování. Její obrazy jsou fantaskní exkurzí do hlubin vnitřního světa, lidského podvědomí a jeho procesů. Inspiruje se učením súfismu a maluje portréty éterické a nehmotné skutečnosti založené na studiu vibrací, tónů a zvuků, která v jejím „světě džinů“ nabývá určitých tvarů, připomínající prvotní formy života, proměnlivé vodní organismy či vzdálené vesmírné struktury.

Z posledních výstav uveďme: Pohyb myšlenek (Galerie 12, Náměšť nad Oslavou, 2024), Sura (Okraje, Tábor, 2023), Rossí/Knetlová (EinsZwei Gallery, Praha, 2022), Ve světě džinů (Galerie moderního umění, Roudnice nad Labem, 2021), Ostatky (s Terezou Štětinovou, Galerie NoD, Praha, 2020), Pomozte hydře vypudit všechnu její mlhu (Galerie Dole, Ostrava, 2019), Plastic orgasm (Galerie města Třince, Třinec, 2018), Ducha vidět (Altán Klamovka, Praha, 2018), Material matters (s Viktorem Takáčem, Nevan Contempo, Praha, 2017), Lekce ponoru (123 Gallery / Petrohradská kolektiv, Praha, 2017).

 

Vernisáž: so 12. 10. 2024, 16:00 h

Součástí vernisáže bude tvořivá dílna pro děti s lektorkou Lucií Zikánovou.